logo
logotekst

Op bezoek bij het Zee-en Havenmuseum in IJmuiden

De VG was voor 17 februari uitgenodigd door het Zee-en Havenmuseum in IJmuiden om de opening van een nieuwe tentoonstelling bij te wonen met als thema ' Durf en Innovatie'  Bij velen roept dit nostalgische gevoelens op omdat het voornamelijk gaat over het sleepvaart bedrijf 'Wijsmuller '. De ouderen onder U zullen de slepers nog zeer goed gekend hebben, afgemeerd aan de steiger bij de kleine sluis.

Het openingspraatje werd ingeleid door de huidige directeur van het museum , de heer Cor Oudendijk die zelf als kajuitjongen op één van de slepers aan zijn loopbaan was begonnen. Na deze inleiding werd de opening verricht door de heer Frank Wijsmuller d.m.v het verwijderen van de afsluitende vlag van het voormalige bedrijf.

De aanwezigen kregen daarna volop de gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen. Zoals al in het praatje werd geschetst is e.e.a. zeer smaakvol ingericht en viel er nog heel veel van het bedrijf te bewonderen w.o. modellen van de diverse slepers die hun sporen hebben verdiend met diverse roemruchte sleepreizen, bergingen en assistenties bij offshore werkzaamheden. Ook prenten en oude foto’s waarop veel voormalige opvarenden zichzelf weer terug zagen.      

D.m.v. korte filmpjes werden de werkzaamheden en oude feiten in beeld gebracht. Dit roept dan weer herinneringen op die werden gedeeld met de andere aanwezigen. Al met al een tentoonstelling die het bezoeken meer dan waard is.

Verslag E. Schong VG pr